070 397 5939
Vandaag geopend van 08.00 tot 17.00

Tanden poetsen

Twee keer twee minuten poetsen per dag. Iedereen heeft het wel eens gehoord, maar waarom moet dit nu eigenlijn? Ten eerste speelt het tijdstip waarop gepoetst wordt een belangrijke rol. Voor het slapen gaan is een belangrijk moment omdat er 's nachts geen natuurlijke reiniging plaatsvind door speeksel. Vooral voor mensen die slapen met hun mond open is het van belang om voor het slapengaan de tanden te poetsen. Het tweede moment waarop gepoetst moet worden is bij het opstaan. Niet alleen om te zorgen voor een frisse adem, maar ook om het gebit te beschermen tegen het voedsel van de dag.

Verschillende poetsmethodes

Zoals eerder gezegd moet er steeds twee minuten gepoetst worden. Dit komt omdat de fluor die in tandpasta zit tijd nodig heeft om te werken op de tanden en kiezen. Toch zijn er veel mensen die niet lang genoeg poetsen en hun tanden en kiezen dus niet optimaal beschermd worden door de fluor van tandpasta. Dit is een van de redenen dat tandplak kan gaan vormen op en tussen tanden en kiezen. Een goede manier om de twee minuten per poetsbeurt te halen is door een timer in te stellen. Veel elektrische tandenborstel hebben een ingebouwde timer.

De handtandenborstel

De meest bekende manier van poetsen is met een handtandenborstel. Met deze borstel wordt heel veel de schrobmethode gebruikt, dit is ook de bekendste manier van poetsen die aan kinderen wordt geleerd. Het nadelige van deze manier van poetsen is dat het nogal ruw kan zijn voor het tandvlees en beschadigingen hieraan kan brengen.

Een andere manier van poetsen is de bass-methode. De mondhygiëniste besteed veel aandacht aan het leren van deze methode aan patiënten. Met deze methode wordt de borstel schuin op het tandvlees neergezet tussen de tanden en het tandvlees in. Poetsen op deze manier voorkomt tandvleesontstekingen beter. Heeft u last van tandvleesontstekingen of ziet u dat er snel tandplak vormt dan kan de mondhygiënist u laten zien wat u kunt verbeteren tijdens het poetsen.

De elektrische tandenborstel

Er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat elektrisch poetsen het gebit beter schoon houdt, tandplak beter verwijdert en gaatjes voorkomt. Er zijn meerdere oorzaken van deze goede werking. De ingebouwde timer die in veel borstels zit helpt met het twee minuten lang poetsen. Ook zijn veel elektrische borstels uitgerust met een druksensor zodat er niet te hard of te zacht wordt gepoetst.

De mondhygiëniste leert u poetsen

Met wat voor borstel u ook poetst en wat voor moderne borstel het ook is. Wanneer er niet lang genoeg of niet correct wordt gepoetst blijft u gezondheidsrisico's lopen in uw mond. De mondhygiëniste kan je op een correcte manier leren poetsen. Of dit nu met een handtandenborstel gebeurt of met een elektrische borstel. Met wat kunstmatige plak wat op uw tanden aangebracht wordt simuleert de mondhygiëniste plekken waar plak kan ontstaan als er niet goed wordt gepoetst. Vervolgens ziet u precies met een spiegel wat er kan verbeteren aan uw poetsgewoonten.