070 397 5939
Vandaag geopend van 08.00 tot 17.00

Tandpasta

Een goede mondzorg is een belangrijke factor van gezonde tanden, kiezen en gezond tandvlees. Poetsen met tandpasta zorgt voor een betere reiniging van het gebit dan poetsen met slechts water. Om gaatjes te voorkomen is poetsen met een fluoridetandpasta van belang. Gelukkig hebben de meeste tandpasta’s fluor tegenwoordigverwerkt in het product.

De functie van tandpasta

De beste tandpasta zou tandvleesaandoeningen en gaatjes voorkomen of genezen, Tandplak op tanden verwijderen en deze verwitten en natuurlijk zorgen voor een frisse lucht en een schone mond. Welke tandpasta het best is kan niet makkelijk gezegd worden, er zijn talloze producten op de markt. Vraag uw tandarts of mondhygiëniste welke tandpasta het beste past bij uw behoeften.

Wat zijn de ingrediënten van tandpasta?

Tandpasta wordt gemaakt van de volgende ingrediënten:

  • 20 tot 50% schuurmiddel;
  • 20 tot 30% vochtvasthouder;
  • 20 tot 30% water;
  • Maximaal 5% geleermiddel;
  • Maximaal 5% schuimmiddel;
  • Maximaal 2% kleurstoffen;
  • Maximaal 2% smaakstoffen;
  • Maximaal 0,5% conserveermiddelen;
  • 0 tot 5% miiddelen die cariës (gaatjes) en tandvleesaandoeningen voorkomen.

Schuurmiddelen in tandpasta helpen tandplak verwijderen bij het poetsen. Niet elke tandpasta heeft dezelfde schuurmiddelen, zo zijn er tandpasta’s met een zachte schurende werking om gevoelig tandvlees te beschermen. Er zijn ook tandpasta’s met een heftigere schurende werking om hevige aanslag van roken en bijvoorbeeld koffie tegen te gaan.

Tandpasta in alle smaken

De smaak die tandpasta heeft is natuurlijk van invloed op de ervaring tijdens het poetsen. Bijna elke smaak die je kan bedenken is wel te koop bij de drogist of in de supermarkt. Niet alleen de smaak maar ook de kleuren, glitters en gels variëren bij tandpasta’s. Al deze productvariaties dragen helaas niet bij aan een betere poetsbeurt. De enige bewezen toevoeging welke een sterk effect heeft en dus gaatjes voorkomt en het tandvlees gezond houdt blijft fluoride.

De verschillende tandpasta’s

Voor elk probleem in de mond is wel een tandpasta. Sommige pasta's verminderen prikkels naar de zenuwen voor gevoelige tanden. Dit biedt een oplossing als u pijn ervaart tijdens het pasten. Welke tandpasta het beste werkt voor u kunt u vragen aan de tandarts of natuurlijk zelf uitproberen. Veel tandenpasta's zeggen tandvleesontstekingen te voorkomen of zelfs te genezen.Onderzoek toont geen harde cijfers dat stoffen anders dan fluor goed werken. Het belangrijkste is dat er dus fluor zit in tandpasta en dat er correct wordt gepoetst.

Ook tandsteen wordt tegengegaan door speciale tandpasta's. De beste manier om tandplak en tandsteen te verwijderen blijft echter handmatig door te stoken of te flossen. Whitening tandpasta's maken uw tanden eigenlijk beter bestemd tegen vlekken en zullen niet de daadwerkelijke kleur van uw tanden verwitten. De tand wordt van deze tandpasta's wel ruwer en zorgt dat er sneller plak kan ontstaan.

Welke tandpasta is nu de beste?

Er is niet een tandpasta aan te wijzen die voor iedereen het beste zal werken. Iedereen zijn of haar gebit is anders en iedereen zal baat hebben bij andere tandpasta's. Zorg er in ieder geval voor dat u een tandpasta gebruikt waar fluor in zit en dat uw twee keer per dag poetst en wel twee minuten lang.